реклама 468

Thursday, March 5, 2009

Кукери гониха злите сили в "Бояна"

Кукери гониха злите сили в "Бояна"


Около 30 кукери от с. Батановци гониха злите сили в резиденция "Бояна". Звънците и хлопатарите огласиха двора пред Националния исторически музей. Сурвакарите от Батановци показаха пред около стотина ученици обичая "Сурвакаре". Той се изпълнява от "младоженци", "мечка" и кукери.
Най-напред вървяха невестата и младоженекът, облечени в народни носии. Невеста бе 16-г. Магдалена, а младоженек - 18-г. Виктор. В ритуала те бяха Васил и Василка. В групата на булката са байрактар и тъпанджия. Има и поп, който извършва венчавката във всяка посетена къща. Ритуалът се изпълнява на 14 януари, когато е Нова година по стар стил. Венчавката се прави за берекет. "Ти, Василе, вземаш ли тази жена за своя законна съпруга, да я почиташ в добро и зло?", пита попът. И макар че отецът благослови младите, най-старият кукер Славчо Димов, наричан "свекърът", постави още едно условие пред Васил, за да му дадат булката - да пребори мечката. Храбрият младоженек бързо повали на земята рунтавия звяр. 14-г. Стефан, облечен като мечка и с истинска мечешка муцуна, се забавляваше да плаши децата, които го подръпваха за козината му.
В групата на кукерите има звънари, които носят страшни маски с волски рога и свински зъби и танцувайки, плашат с хлопатарите и звънците си злите сили. Пламен и Юри са звънари от 30 г. и не си отстъпват звънците, завещани им от дедите. Най-малкият кукер е Кирил, на 8 г. Играя от 5 г. и много ми харесва, разказа той, изпотен от дългия танц с кожи и 4 хлопатара. А най-възрастният Славчо обясни, след като сладко си пийна от шишето с ракия, с която ги почерпиха от музея, че не смеят да идат да прогонят злите сили от парламента, защото не са поканени и може да ги арестуват. "То май трябва да прогоним и депутатите, че не работят, а само си прекарват приятно времето", каза още старият батановец.














No comments:

Post a Comment