реклама 468

Wednesday, March 4, 2009

Батановци и Копаница запалиха заедно сурвакарския огън : Новините от Перник - Агенция За Перник


* 6 март 2008 -- Кметът Росица Янакиева апелира перничани да не палят гуми на празника на Сирни Заговезни, за да не се утежни допълнително екологичната обстановка в района, поради и без това отделяния вреден дим от тлеещото сметище в кв. “Тева”
* 27 февруари 2009 -- “Аз съм българче” ще се чете във всички пернишки училища, кметът Янакиева ще помага в 7-мото
* 23 февруари 2009 -- Белгийският посланик е на посещение в Перникfeature photo
* 19 февруари 2009 -- Най-голямото училищно знаме на България се развя в двора на ОУ “Св. Константин-Кирил Философ” в Перник
* 17 февруари 2009 -- Перник да гласува за Белоградчишките скали като едно от новите 7 чудеса на земята, призова кмета на Белоградчик

Категория: СУРВА 2009
Ключови думи: батановци • копаница • огън • перинк • росица янакиева • сурвакарски
feature photo

Сурвакарски огън запалиха в гр. Батановци в нощта срещу Васильовден. Десетки мъже и жени, преоблечени в животински кожи, опасани със звънци и хлопатари, с факли в ръце, се наредиха в строй, за да запалят огъня на сурвакарския празник и да прокудят злите духове. Спектакълът бе достатъчно зрелищен, когато към групата на Батановци се присъединиха и сурвакарите от с. Копаница, а на фона на всеобщата суматоха избухна и заря.
Сурвакарите бяха поздравени от кмета на Перник Росица Янакиева, която им пожела здраве и успехи. Празникът не би могъл да се опише, трябва да се види, за да се почувства еуфорията и силата му, сподели кметицата. Приветствие към своите съграждани и към сурвакарите от Копаница направи и кмета на Батановци Петър Пенев, след което на сцената се качиха и болюкбашиите на двете групи.




No comments:

Post a Comment